Te pierniki to nasze wielkie odkrycie. Do tej pory nie umiałam zrobić tak, by bezglutenowe pierniczki świąteczne były pyszne i miały idealną strukturę. W tym roku śmiało mogę ogłosić: mamy to!
W naszym domu jedzenie świąteczne nie jest na pierwszym miejscu. Ostatnie lata poświęcamy bardziej na celebrowanie czasu świątecznego. Owszem, smaki też celebrujemy, ale święta nie są dla nas pretekstem by się przejeść i gotować wszystko, na co mamy ochotę. Stół wigilijny nie jest suto zastawiony, ale za to znajdujemy na nim pyszne smaki i dobre jakościowo produkty.W zeszłym roku, w naszym domu królowały Lebkuchen, które znajdziecie we wpisie TUTAJ.
Pierniczki to wymóg Cukromaniaka i świetny sposób, żeby spędzić czas wspólnie. I tak jest w naszym domu - ja przygotowuję składniki i wyrabiam ciasto, Cukromaniak rozwałkowuje i wykrawa kształty a mąż układa pierniki na blaszce i pilnuje by siedziały w piekarniku ni mniej ni więcej jak 7 minut.
Mój przepis jest miksem propozycji internetowych, ale zmodyfikowany tak, żeby ciasto było łatwe w pracy i pyszne po upieczeniu. Wczoraj zrobiliśmy drugą turę pierniczków i wymiatają. Mało tego, smakują wszystkim, których nimi częstujemy! Widzę niedowierzanie na ich twarzach, kiedy mówię, że są zrobione z kaszy/mąki gryczanej.
Świąteczne pierniczki gryczane - bez glutenu
500g mąki gryczanej (można drobno zmielić kaszę)
150g masła
125g cukru (lub 175g erytrytolu)
125g miodu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kakao
płaska łyżeczka proszku do piecznia
1/2 łyżeczki sody
1 żółtko
1 całe jajko
2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
Lukier: cukier puder, sok z połowy cytryny lub odrobina wody, barwnik czerwony: zakwas buraczany, barwnik żółty: szczypta kurkumy.
Krok 1: W małym garnuszku podgrzać do połączenia składniki: masło, miód, przyprawę do piernika, cynamon, cukier/erytrytol, kakao. Musi przestygnąć.
Krok 2: Wymieszać mąkę gryczaną z proszkiem i sodą.
Krok 3: Połączyć mąkę z masą z garnuszka, dodać jajko i żółtko oraz 2 łyżki śmietany/jogurtu.
Krok 4: Dokładnie wymieszać ciasto, będzie miało zbitą błyszczącą strukturę, którą można łatwo formować.
Krok 5: Rozłożyć papier do pieczenia i rozwałkować na nim porcję ciasta (jeśli jeszcze przywiera to nakryć drugim kawałkiem papieru do pieczenia i wałkować ciasto przez papier, ale nie powinno być takiej potrzeby)
Krok 6: Wykrawać ciasta foremkami, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 7: Każdą porcję pierników piec nie dłużej niż 7 minut w 175 stopniach Celsjusza.
Krok 8: Po wystygnięciu pierniki dekorujemy lukrem: cukier puder mieszamy z sokiem cytryny i/lub wodą, dzielimy na 3 porcje - jedną zostawiamy białą, drugą mieszamy ze szczyptą kurkumy, trzecią z 2 łyżeczkami zakwasu buraczanego.
Krok 1: W małym garnuszku podgrzać do połączenia składniki: masło, miód, przyprawę do piernika, cynamon, cukier/erytrytol, kakao. Musi przestygnąć.
Krok 2: Wymieszać mąkę gryczaną z proszkiem i sodą.
Krok 3: Połączyć mąkę z masą z garnuszka, dodać jajko i żółtko oraz 2 łyżki śmietany/jogurtu.
Krok 4: Dokładnie wymieszać ciasto, będzie miało zbitą błyszczącą strukturę, którą można łatwo formować.
Krok 5: Rozłożyć papier do pieczenia i rozwałkować na nim porcję ciasta (jeśli jeszcze przywiera to nakryć drugim kawałkiem papieru do pieczenia i wałkować ciasto przez papier, ale nie powinno być takiej potrzeby)
Krok 6: Wykrawać ciasta foremkami, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 7: Każdą porcję pierników piec nie dłużej niż 7 minut w 175 stopniach Celsjusza.
Krok 8: Po wystygnięciu pierniki dekorujemy lukrem: cukier puder mieszamy z sokiem cytryny i/lub wodą, dzielimy na 3 porcje - jedną zostawiamy białą, drugą mieszamy ze szczyptą kurkumy, trzecią z 2 łyżeczkami zakwasu buraczanego.
Gotowe będą wyglądały mniej więcej tak:
0 komentarze :