W ramach kulinarnego lata z Cukromanią, prezentuję wam niezwykle smaczny i prosty przepis na sajgonki! Proponuję w nim dwa farsze - w wersji mięsnej i wegetariańskiej!
Jestem miłośniczką kuchni azjatyckiej. Kuchnia chińska, tajska, wietnamska i hinduska wciąż kryje przede mną wiele tajemnic. Do niedawna wydawało mi się, że zrobienie sajgonek wymaga wielkiej wprawy i zabiera mnóstwo czasu. Z drugiej strony zawsze dziwiło mnie jak to jest, że przystawka zamawiana w restauracjach i barach azjatyckich trafia na nasz stół tak szybko!
W końcu odważyłam się odkryć tę tajemnicę i zaczęłam zgłębiać na sajgonki przepis. Okazało się, że "spring-rolls" można robić na wiele sposobów a papier ryżowy wcale nie jest taki trudny w pracy, jak myślałam! Zachęciło mnie to do eksperymentów.
Po drugie Cukromaniak nigdy nie jadł sajgonek i nie chciałam, żeby celiakia odebrała mu tę możliwość, zwłaszcza, że my z mężem je wręcz uwielbiamy!
Dzisiaj, dumna z siebie prezentuję sajgonki w dwóch wersjach, które w ostatnim czasie serwowałam rodzinie :)
Sajgonki wegetariańskie
Sajgonki wegetariańskie z żeberkami po seczuańsku |
Opakowanie papieru ryżowego (11-14 arkuszy)
Ryż - 3/4 szklanki ugotować
Chińska mieszanka warzywna
Przyprawa chińska lub:sól, pieprz, odrobina imbiru, odrobina octu ryżowego
Olej/olej kokosowy do smażenia
Ugotuj swój ulubiony ryż, na łyżce oleju przesmaż mieszankę chińską z ulubionymi przyprawami. Wymieszaj wszystko ze sobą. Przygotuj arkusze papieru ryżowego i po kolei każdy arkusz zamocz dokładnie na 2-3 sekundy na talerzu z wodą. Ułóż na blacie, poczekaj aż zmięknie. Nałóż łyżkę farszu na dolną część arkusza wg poniższego wzoru, nadaj mu formę i zwiń (podobnie jak zawija się liście kapusty w gołąbkach lub naleśniki na krokiety). Kiedy zawiniesz wszystkie sajgonki możesz jeść je w takiej formie lub usmażyć na patelni by były chrupiące jak w najprawdziwszej azjatyckiej restauracji!
Sposób zawijania sajgonek |
Sajgonki z mięsem i warzywami
Sajgonki z mięsem i warzywami |
Opakowanie papieru ryżowego
3 udka z kurczaka
3 marchewki
1 mała pietruszka
1 mały seler
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Udka ugotuj razem z jarzynami - będziesz mieć rosół ;) Obierz mięso i wyjmij całą jarzynę. Wszystko zmiel (oprócz ziela i liścia laurowego), dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Przygotuj arkusze papieru ryżowego i po kolei każdy arkusz zamocz dokładnie na 2-3 sekundy na talerzu z wodą. Ułóż na blacie, poczekaj aż zmięknie. Nałóż łyżkę farszu na dolną część arkusza wg poniższego wzoru, nadaj mu formę i zwiń (podobnie jak zawija się liście kapusty w gołąbkach lub naleśniki na krokiety). Kiedy zawiniesz wszystkie sajgonki możesz jeść je w takiej formie lub usmażyć na patelni by były chrupiące jak w najprawdziwszej azjatyckiej restauracji!
1 sajgonka ma około 100kcal!
A teraz galeria sajgonek :)
0 komentarze :