Nie jestem zwolenniczką diety low carb, czyli takiej, w której spożywanie węglowodanów jest ograniczone do minimum. Są jednak takie przepisy, którymi warto się zainteresować, zwłaszcza kiedy mamy podwyższony cukier i dopada nas głód!
Moim zdaniem dla każdego człowieka najważniejsze jest mądre, zbilansowane, obfitujące w warzywa i owoce jedzenie. Nie ma jednej diety cud, którą mogę polecić. Mojemu sercu najbliższy jest jednak system żywienia opracowany przez doktor Haylie Pomroy. Dlaczego? Jest zrównoważony, dostarcza wszystkich składników odżywczych i ma wspaniałe, naprawdę inspirujące przepisy, które znajdziecie na stronie Szybka Przemiana.W sytuacji, kiedy cukier jest bardzo wysoki, a bardzo chce się jeść, diabetyk musi sobie jakoś poradzić. Sytuacja jest bardzo stresująca w przypadku dzieci, które choć mają wysoki cukier, w końcu zaczynają odczuwać głód i prosić rodzica o jedzenie. Dlatego dzisiaj postanowiłam przygotować podpowiedzi, które pozwolą bez większej szkody dla poziomu cukru we krwi zaspokoić głód.
Kiedy mamy hiperglikemię (post o hiperglikemi znajdziesz tutaj), podstawą jest podanie bolusa korygującego, czyli dawki insuliny, która pomoże metabolizować glukozę krążącą we krwi. Tylko dzięki insulinie komórki są w stanie "spalić" cukier. Jeśli poziom cukru nie jest bardzo wysoki, skutecznym wsparciem jest picie wody (nawadniamy organizm i pobudzamy nerki do szybszej i bardziej intensywnej filtracji i część glukozy wydalamy z moczem) oraz ruch, czyli spacer lub (w przypadku dziecka) skakanie na łóżku. Powyżej progu nerkowego (160-180mg/dl) musimy jednak nie tylko podać insulinę, ale także powstrzymać się od spożywania węglowodanów, które najszybciej zaspokoją głód, ale przy okazji sprawią, że cukier jeszcze bardziej wzrośnie (lub korekta z insuliny nie zadziała tak jak powinna).
W takich sytuacjach możemy się ratować porcjami białka oraz warzywami. Z moich rozmów z diabetykami wynika, że najczęściej serwowanymi przekąskami w sytuacji wysokiego cukru są:
Jajka gotowane na twardo, sadzone lub w postaci jajecznicy i omletów, chudą wędlinę, sałatki warzywne z dodatkiem kurczaka lub indyka, surówki z kapusty kiszonej lub ogórków kiszonych, mizerię. W naszym domu serwuje się talerzyk warzywny (rzodkiewki, zielony ogórek, pomidory koktajlowe, kalarepa, papryka) oraz grillowane paseczki kurczaka.
Otrzymałam też bardzo fajne przepisy od Cukromaniaka Mariusza. Jego żona, Ewa, jest z wykształcenia technologiem żywienia, piekarzem i cukiernikiem. Jest też mamą Daniela, który od czterech lat żyje z cukrzycą typu 1. Dzisiaj, za zgodą Mariusza i Ewy, dzielę się opracowanymi przez nich przepisami na nisko węglowodanowe wypieki, które z powodzeniem (ale w rozsądnej porcji) można serwować w sytuacji wysokiego cukru i bez konieczności podania insuliny.
Bułki low carb
3/4 kubka mąki migdałowej
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
1 łyżka nasion słonecznika
2 łyżki babki jajowatej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
2 jajka
1/2 kubka kwaśnej śmietany
W jednej misce połączyć wszystkie produkty sypkie. W drugiej misce wszystkie produkty mokre. Następnie wymieszać wszystkie składniki i gotową masę odstawić na 5-10 minut. Mokrymi rękami lub łyżką nabierać masę i formować bułki, układać na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20-25 minut.
Muffiny czekoladowe low carb
4 jajka
1/2 kubka jogurtu naturalnego
1/4 kubka oleju z pestek winogron
1/3 kubka mąki kokosowej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki erytrolu
3 łyżki kakao
20 kropel wanili
Ubić białka, następnie dodać żółtka i olej. Sodę, sok z cytryny oraz jogurt naturalny wymieszać osobno. Połączyć ze sobą obie masy, dodać wanilię i resztę suchych składników. Ciasto rozlać do silikonowych foremek. Piec w 175 stopniach Celsjusza przez około 20 minut.
Muffiny migdałowe low carb
4 jajka
1/2 kubka jogurtu naturalnego
1/4 kubka oleju z pestek winogron
1/3 kubka mąki kokosowej
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka wanili
2 łyżki erytrolu
Ubić białka, następnie dodać żółtka i olej. Sodę, sok z cytryny oraz jogurt naturalny wymieszać osobno. Połączyć ze sobą obie masy, dodać wanilię i resztę suchych składników. Ciasto rozlać do silikonowych foremek. Piec w 175 stopniach Celsjusza przez około 20 minut.
Przyznaję, że upiekłam bułki low carb z powyższego przepisu, bo akurat miałam składniki. Mnie smakowały, choć były dosyć suche. Są bardzo syte, ponieważ jest to spora dawka białka i tłuszczu. Franek spróbował i niestety już więcej nie chciał zjeść, dojedliśmy więc z mężem.
Przepisów na muffinki jeszcze nie testowałam. Nie mam wszystkich składników i myślę, że musiałabym je przełożyć bardziej na nasze polskie realia (Daniel z rodzicami mieszka w Anglii). Mam jednak w planach je upiec po pewnych modyfikacjach (np. zamienię erytrol na ksylitol a olej z pestek winogron na nasz rzepakowy). Przerażają mnie też nasze polskie ceny mąki migdałowej i niestety mam problem z zakupem bezglutenowych aromatów do ciast i przypraw takich jak cynamon.
A może ktoś z Was wypróbuje te przepisy i pochwali się innym Cukromaniakom? :)
0 komentarze :