Ponieważ zbliża się czas Sylwestra i kilku tygodni szalonego karnawału, dzielę się przepisami na sałatki i przystawki, które w tym roku podbiły serca moich gości. Oto moje top przekąski na imprezę!
Przy okazji każdego spotkania z rodziną i znajomymi, staram się zaskoczyć swoich gości kulinarnie.
Część przepisów znałam, ale dawno nie robiłam, a część poleciły mi mamy na grupach wsparcia. Jeszcze więcej inspiracji znajdziecie klikając tutaj: przekąski na imprezę oraz przekąski na imprezę sylwestrową
Co prawda nie wszystkie propozycje są fit, ale gwarantuję, że WSZYSTKIE te, które prezentuję niżej smakują wyśmienicie i znikają w okamgnieniu!
Śledzik pod pierzynką
Sałatka śledziowa tak samo kontrowersyjna jak smaczna ;) My ją uwielbiamy, a ten, kto nie jest przekonany do połączenia buraków ze śledziem, po spróbowaniu szybko zmienia zdanie! A do tego sałatka prosta w przygotowaniu. Jak ją zrobić? W przezroczystej misce ułożyć kolejno:
Spód - ugotowane i potarte ziemniaki (gotować w mundurkach i potrzeć na grubych oczkach)
Posmarować majonezem, posypać pieprzem i posiekaną cebulką
Ułożyć warstwę śledzi a la matijas (wcześniej namoczyć 30 minut i pokroić w paski). Skropić cytryną.
Ułożyć warstwę ugotowanej i potartej marchwi. Posmarować majonezem, posypać solą i pieprzem.
Ułożyć grubszą warstwę buraków (gotowane z łupinach, obrane, potarte na grubych oczkach). Posmarować majonezem oprószyć solą i pieprzem.
Ułożyć warstwę potartych ziemniaków. Posmarować majonezem.
Całe jajka (ugotowane na twardo)potrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać wierzch sałatki
Szałot, czyli sałatka jarzynowa po mojemu
Klasyczna sałatka jarzynowa, do przygotowania której używam gotowanych warzyw:marchewka, pietruszka, kawałek selera, ziemniaki (gotowane w łupinach). Do ugotowanych na miękko i pokrojonych w średnio drobną kostkę warzyw dodaję posiekane 2-3 jajka na twardo, cebulę, jabłko obrane ze skórki. Całość traktuję majonezem wymieszanym z jogurtem łyżką musztardy sarepskiej, solą i pieprzem. Całość posypuję groszkiem - nie każdy lubi go w sałatce, więc wybredny gość wystarczy, że odsunie go z wierzchu i ma sałatkę bez groszku ;)
Sałatka na krakersach (Sałatka jak ciasto)
To przepis odkryty w tym roku. Nasz hit - zwłaszcza w wersji z tuńczykiem! Pyszna i niezwykle efektowna sałatka, którą się... kroi na kawałki! Na imprezy przygotowuję ją w dwóch wersjach - część ze sardynkami (lub szprotkami) w pomidorach a część z tuńczykiem w sosie własnym. Sałatka jest równie pyszna kiedy krakersy chrupią jak i na drugi dzień, kiedy warstwy robią się bardziej zbite. Tutaj również bazujemy na tworzeniu warstw:1. Dno kwadratowego (prostokątnego) naczynia wykładamy krakersami.
2. Warstwa serowa: ser żółty trzemy na tarce (drobne oczka) i mieszamy z odrobiną majonezu (jogurtu), doprawiamy pieprzem i wykładamy na krakersy.
3. Układamy kolejną warstwę krakersów.
4. Warstwa rybna: sardynki w pomidorach dokładnie pognieść widelcem, tuńczyka dokładnie odsączyć z wody (jeśli jest w kawałkach to też pognieść). Wyłożyć na krakersy.
5. Układamy kolejną warstwę krakersów.
6. Jajka ugotować na twardo (około 6-8 jajek). Oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z łyżką majonezu (lub majonezu z jogurtem) i pieprzem. Wyłożyć na krakersy.
7. Żółtka dokładnie pognieść widelcem (albo też potrzeć) i posypać nimi sałatkę na całej powierzchni. Na wierzch posiekać szczypiorek lub zieloną cebulkę.
8. Odstawić na ok 2 godziny do lodówki.
Krewetki po Szwedzku, ale po mojemu
To jest coś pysznego! Idealna przekąska dla miłośników owoców morza! Mini kanapki z razowego chleba z krewetami! Super połączenie smaków! Przygotowanie? Bardzo proste!
1. Rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić na nią ząbek czosnku (zdjąć kiedy się lekko podsmaży). Rozmrożone i osuszone krewetki usmażyć z dwóch stron (jak się zwiną w kółeczko i zmienią kolor, są usmażone), odsączyć na papierowym ręczniku i zostawić do wystygnięcia.
2. Brzydsze krewetki posiekać na drobno i wymieszać z twarożkiem. Może to być serek Almette albo inny gęsty twarożek. Doprawić solą, pieprzem, dodać dużo soku z cytryny i posiekany koperek.
3.Z chleba razowego wykroić szklanką kółka (szklanka o niedużej średnicy, literatka) lub wyciąć trójkąty.
4. Na każdy kawałek chleba (może być razowy ale nie musi, ważne, żeby utrzymał twarożek i krewetkę i nie rozpadał się w rękach, ja użyłam Pumpernikla), nałożyć sporą łyżeczkę twarożku krewetkowego, następnie ułożyć krewetkę i wetknąć maleńką gałązkę koperku.
5. Można ozdobić ćwiartkami cytryn, ułożonymi na talerzu między krewetkowymi kanapkami
A jakie są Wasze ulubione przepisy na imprezy? :)
Ojejuniu!!!! Jakie pyszności! Wszystkiego z chęcią bym spróbowała! A tą sałatką na krakersach to już mnie całkiem powaliłaś!!!
OdpowiedzUsuńJa jeszcze gdzies mam przepis na Twoją sałatkę kebabową, którą robiłam dwa lata temu i nawet się zastanawiałam, czy jej w tym roku też nie zrobić, ale ostatecznie wygrała moja sałatka z "Wiosny po wiedeńsku" :)
OdpowiedzUsuń