logo

Bakłażan faszerowany

By | środa, czerwca 08, 2016 3 comments


Bakłażan faszerowany to moje majowe odkrycie. Danie idealnie wpasowujące się w zdrową dietę oraz kuchnię fit dla cukrzyka! Bardzo smaczne, wręcz nie można się od niego oderwać. Warunek zrobienia pysznego faszerowanego bakłażana jest jeden - nie można bać się przypraw....



Bakłażan to warzywo wyjątkowe. Źle doprawiony będzie mdły a źle upieczony zbyt twardy by wyciągnąć środek. Dobrze doprawiony i odpowiednio przygotowany może jednak zaskoczyć pełnią smaku! Nie bój się więc sięgnąć po aromatyczne zioła i przyprawy takie jak gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi, zioła Ojca Mateusza, pieprz czy sól morską!

Przepis na bakłażana w takiej formie jest bardzo prosty. Oto jakie składniki będą potrzebne do jego przygotowania:
1 bakłażan
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/2 papryki czerwonej lub żółtej
30dkg liści szpinaku
1 jajko
odrobina oleju
przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi
ewentualnie: 2 plastry chudego sera żółtego (np. hit z ryk)

Bakłażana umyć, osuszyć i przeciąć na pół (wzdłuż). Nie odcinać zielonego ogonka bo warzywo się "rozejdzie" po upieczeniu. Delikatnie posolić i włożyć do piekarnika (nagrzanego do 180 stopni). Piec przez ok 20-25 minut - do miękkości i lekkiego zrumienienia.
Cebulę i czosnek posiekać i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Szpinak rozmrozić lub blanszować świeże liście. Posiekać na mniejsze kawałki.
Wymieszać szpinak, przesmażoną cebulę z czosnkiem i paprykę. Doprawić do smaku (jeszcze raz powtarzam - nie bać się przypraw!). Wyciągnąć bakłażan, wydrążyć środek tak, żeby nie uszkodzić skórki, posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami. Wbić jajko i raz jeszcze dokładnie przemieszać całość. Taki farsz nakładać do skórek z bakłażana, można delikatnie ugniatać łyżką. Nie bać się kiedy w misce z farszem pojawi się woda - sos z bakłażana.
Na wierzch można ułożyć plaster odtłuszczonego sera żółtego.
Włożyć do gorącego piekarnika na 10-15 minut - aż jajko się zetnie i połączy wszystkie składniki.

Farsz, który zostaje w misce przekładam do silikonowych muffinek i zapiekam razem z bakłażanem. Jest to świetna przekąska na wieczorny głodek :D
Bakłażan faszerowany na pewno będzie Wam smakował!!



Nowszy post Starszy post Strona główna

3 komentarze :

  1. Niezbyt często jadam bakłażany, ale ten prezentuje się wyjątkowo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja najbardziej lubię faszerowane cukinie, ale takiego bakłażana też bym dziabnęła ;)

    OdpowiedzUsuń