Śniadanie na dobry początek dnia powinno być... dobre. Pierwszy posiłek nie może być byle jaki i jedzony na szybko, bez przemyślenia... Oto moje przepisy na śniadanie idealne!
Sama od zawsze mam problem z jedzeniem rano - chętniej jem wieczorem, właśnie wtedy, kiedy już nie powinnam. Walczę jednak sama z sobą bo wiem, że pewne rzeczy trzeba po prostu wypracować. Dzisiaj mam dla was pomysł na śniadanie. I to nie jedno!!! Do wyboru - coś na słodko i coś na słono.
Ja sama ostatnio musiałam zmienić radykalnie swój sposób żywienia (tak, znowu), bo ciągle walczę z nadwagą. Teraz jednak z kompletem badań w ręku i remedium na opornie spadające kilogramy, przypuszczam nowy szturm na swoje ciało. Takie posiłki jednak goszczą w moim domu (choć wielkość porcji jest różna!).
Owsianka na start - moc kolorów, bomba energetyczna!
150ml mleka2-3 łyżki płatków owsianych
1 śliwka
1/2 małego banana
1 łyżeczka siemienia lnianego
Owsianka jesienno-zimowa
150 ml mleka owsianego2 łyżki płatków żytnich lub owsianych
2 suszone śliwki (posiekane)
1 łyżka żurawiny
Mleko owsiane łatwo robi się samemu: na każdą dużą łyżkę płatkó 100ml letniej wody. Wszystko wrzucić do blendera stojącego i miksować na gładko. Potem zawartość blendera wystarczy przelać przez sitko lub pieluchę tetrową i otrzymujemy wspaniałe i zdrowe mleko owsiane.
Śniadanie wytrawne - dla tych, co nie lubią na słodko!
2-3 baaaardzo cienkie kromki chleba żytniego
1/2 papryki
mały pomidor (albo duży!)
30g mozarelli
kiełki brokuła
liść sałaty
1 łyżeczka słonecznika
1 łyżeczka oleju lnianego lub oliwy z oliwek
Jaglanka w roli głównej - z dowolnym owocem
2 łyżki kaszy jaglanej
150ml mleka
Banan lub inny owoc
Omlet francuski - pyszna opcja dla całej rodziny!
2 jajka
sól i pieprz
albo
cukier puder (może być z ksylitolu)
Białka ubić na sztywno, dodać soli i pieprzu lub cukru) a następnie wymieszać z roztrzepanymi żółtkami. Na patelni rozgrzać kawałek masła, wylać masę i delikatnie smażyć. Gotowy omlet bardzo przypomina biszkopt. Ja delikatnie posypałam go cukrem pudrem zrobionym z ksylitolu i obłożyłam jabłkami. Mogą być inne owoce o niskim IG.
Taki omlet może być też serwowany na słono - posypany potartym serem o obniżonej zawartości tłuszczu, obłożony warzywami lub smażonymi plastrami wędliny i oliwkami.
Pyszności , ja jednak zazwyczaj wybieram śniadanie na słono :-) hehe, buzka
OdpowiedzUsuńhttp://nataliazarzycka.blogspot.com/
U mnie to wszystko jest etapami, raz na słodko a raz na słono! :)
UsuńJa uwielbiam po prostu jajecznicę :D ale kiedyś znowu jadłam tylko owsiankę
OdpowiedzUsuńO yeah! Wpis jajecznicowy też będzie :)
Usuńjak dla mnie na słodko to bomba :D
OdpowiedzUsuńi bez wyrzutów sumienia ;)
UsuńMleko owsiane <3 Jutro będę robić :)
OdpowiedzUsuńDla mnie super! Niestety nie nadaje się do kawy ;( Ale do śniadania jak znalazł! I jest bardzo zdrowe!
Usuń