logo

Zdrowe śniadanie na słodko - 3 przepisy!

By | środa, maja 06, 2015 10 comments

Twoja rodzina na pewno je pokocha. Pokochasz je Ty. Zdrowe śniadanie jest naszym paliwem na cały dzień. Musimy zatankować mózg i pobudzić układ trawienny do pracy. Musimy mieć siłę żeby ćwiczyć, chodzić i funkcjonować cały dzień. A ja? Ja nie wiem jak do tej pory mogłam żyć bez takich śniadań. Pierwszy posiłek w ciągu dnia powinien zawierać węglowodany - jest to ważne zwłaszcza tam, gdzie jest cukrzyca. 


Dzisiaj pokażę Wam dwie propozycje na zdrowe śniadanie. Zapomnijcie i pełnych cukru i zdradliwych muesli, kanapkach z szynką i serem żółtym, samotnej kawie wciągniętej w pośpiechu (tak, ja też kiedyś parzyłam sobie nią usta - piłam równocześnie ubierając się i biegnąc do pracy).

Składniki są bardzo proste i niedrogie, więc każdy z Was może sobie wypróbować a potem pochwalić się swoim śniadaniowym efektem na moim FB (wystarczy wstawić zdjęcie zdrowego śniadania!).

Owsiany naleśnik z dżemem porzeczkowym i... truskawkami


Sezon na truskawki coraz bliżej więc trzeba zaprawiać się w bojach ;)
Porcja na 1 osobę (lub dwie mało jedzące ;)):
1 jajko
5-6 łyżek płatków owsianych górskich
50-70ml wody lub mleka
1/2 łyżeczki ksylitolu/cukru (opcjonalnie - ja nie dodaję)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 ml oleju
łyżka ziaren siemienia lnianego
1 łyżeczka ulubionego dżemu (u mnie był porzeczkowy)
4-6 truskawek

Płatki, jajko, wodę, cukier i proszek do pieczenia trzeba zmiksować w blenderze stojącym - musisz uzyskać masę podobną do naleśnikowej, ale  zawsze będą wiórki z płatków owsianych (tyle, że mniejsze). Odstawić na 3-5 minut a następnie usmażyć jeden duży placek na odrobinie rozgrzanego oleju. Posypać łyżką siemienia lnianego (daje efekt crunch i podkręca smak) i przerzucić na drugą stronę - smażyć około 1 minutki.

Taki właśnie placek posmarować dżemem i ułożyć na nim pokrojone truskawki.
Wcrew pozorom nie jest to śniadanie składające się z samych węglowodanów. Płatki i owoce zwierają bardzo zdrowy błonnik, który wspiera nasz układ trawienny. Są też tłuszcze pochodzące z niezwykle zdrowego siemienia lnianego oraz oleju i mleka!

Mini pancake z masłem orzechowym i... gruszką


Poezja smaku, uwielbiam i się tym zajadam - oczywiście w racjonalnych ilościach!
Porcja na 1-2 osoby (wychodzi 6 mini-pancake'ów:
1 jajko
5-6 łyżek płatków owsianych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3ml oleju
masło orzechowe (przepis na domowe podam poniżej)
gruszka (Konferencja - jest najsłodsza!)

Płatki, jajko, proszek i ewentualnie odrobinę wody zmiksować w blenderze stojącym. Masa będzie gęstsza od naleśnikowej. Na rozgrzanym oleju robimy łyżką 6 placuszków - 1 dużą łyżkę nakładamy i delikatnie spłaszczamy, żeby pancake nie był zbyt gruby. Usmażenie tych placuszków zajmuje dosłownie chwilę...

Składamy śniadanie: na placek cieniutko posmarowany masłem orzechowym układamy plaster gruszki (możesz też użyć innych owoców, np. kiwi!) i tak robimy 3 warstwy (zachęcam do obejrzenia zdjęć).

Wbrew pozorom masło orzechowe jest bardzo zdrowym dodatkiem do śniadań (i nie tylko). Nie dajcie się jednak oszukiwać i naciągać na chemiczne propozycje w sklepach. Bez problemu możecie je sami zrobić w domu w dosłownie 5-10 minut!

Przepis na masło orzechowe


200g orzeszków ziemnych
2/3 łyżeczki  cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki soli

Orzeszki trzeba wsypać do blendera z długimi ostrzami i zmielić. Kiedy zobaczysz, że zaczyna się z nich wydzielać olej, wsyp cukier i sól (oczywiście masło możesz robić słodsze lub bardziej słone - jak wolisz!). Miksuj do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli chcesz, żeby było naprawdę gładkie jak te w sklepach, musisz dolać odrobinę oleju. Ja nie dodaję i uzyskuję naprawdę fajną konsystencję.

A teraz czas na prezentację zdjęć!



Nowszy post Starszy post Strona główna

10 komentarzy :

  1. O ile pozycji pierwszej i drugiej nie zjadłabym- mam jakiś wrodzony wstręt do owsianki. Żadne nawet najlepsze połączenie nie pomaga i no... kiepska sprawa. O tyle takie masełko orzechowe kusi :D
    Dania prezentują się przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też mam wstręt do owsianki, dlatego kombinowałam, żeby stworzyć alternatywę! Takiej na wodzie czy mleku nie mogę przełknąć :P A masło orzechowe - pierwsza klasa!

      Usuń
  2. Uwielbiam owsiankę. Właśnie ją zjadłam! Fajne pomysły na przekąski.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie taka tradycyjna owsianka przez gardło nie przechodzi ;(

      Usuń
  3. Nie wyobrażam sobie innego śniadania niż na słodko :) Tak już po prostu mam :D
    Karolina, Twoje przepisy idą do druku i obowiązkowego spróbowania, wyglądają PRZEPYSZNIE!
    Buźka :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że będą CI smakowały - pamiętaj, żeby dodać odpowiednią ilość wody/mleka, żeby placki nie były suche i niesmaczne!

      Usuń
  4. A nie daloby sie jakos jeszcze podrzucic info o wymiennikach ? np. ile tego wychodziu Ciebie z tej porcji? Dzieki. Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężka sprawa, nigdy tego nie przeliczałam bo to są śniadania dla mnie a Franek tylko próbuje, ale na takie śniadanie musisz liczyć z 350kcal z czego białkowych jest około 100kcal a węglowodanowych 250kcal

      Usuń
  5. Ten owsiany naleśnik zrobił u mnie dziś furorę w kuchni! Całość nie trwa dłużej niż 10 minut, a napchałam się jednym na najbliższe 3 godziny! Dzięki Ci wielkie! :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że Cię zainspirowałam i dogodziłam w kuchni :D

      Usuń