Prawdziwa gratka dla miłośników ryb, cukrzyków i osób, które chcą/muszą redukować kaloryczność potraw. Świetne, lekkie danie dla cukrzyków. Ryba po grecku.
Zawsze wydawało mi się, że jej przygotowanie zajmuje mnóstwo czasu. I owszem - zajmuje kiedy robimy ją zgodnie z oryginalną recepturą. Kiedy każdy kawałek ryby panierujemy, potem smażymy, a potem jeszcze długo dusimy warzywa, no i produkujemy tych półmisków kilkanaście :P
Jak zapewne wiecie, walczę o utratę każdego kilograma jak lwica, ale też lubię jeść. Na szczęście rybę po grecku taką, jak dzisiaj zrobiłam, mogę nazwać daniem lekkim i dietetycznym. A teraz dzielę się z Wami przepisem, zanim zaczniecie myśleć, co warto zaserwować sobie i rodzinie w Wielkim Tygodniu ;)
RYBA PO GRECKU W WERSJI LIGHT
(proporcje podane na niewielkie naczynie żaroodporne 20x30cm)
5 sporych płatów mintaja
6 marchewek
3 pietruszki
kawałek selera
1 por
1 cebula
3 ząbki czosnku
puszka pomidorów (pokrojonych na kawałki)
100-150ml soku pomidorowego
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżki oliwy z oliwek
cytryna
świeżo mielony pieprz
sól morska
łyżka papryki słodkiej
pół łyżeczki czosnku granulowanego
Mintaja rozmrozić, odcisnąć wodę z płatów i pokroić je na mniejsze kawałki. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować oliwą z oliwek. Ułożyć ciasno kawałki ryby. Rybę polać sokiem z cytryny, posypać solą morską, mielonym pieprzem i odrobiną czosnku granulowanego (ale nie chińskiego!). Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.
Wszystkie warzywa obrać i potrzeć na tarce (grube oczka), por przekroić na półplasterki, cebulę i czosnek w kostkę. Rozgrzać w garnku łyżkę oliwy z oliwek i najpierw zeszklić na niej por, cebulę i czosnek, a potem wrzucić resztę potartych warzyw. Chwilkę przesmażyć i dodać puszkę pomidorów oraz sok pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, paprykę słodką. Porządnie wymieszać i dusić jakieś 10 minut.
Rybę wyciągnąć z piekarnika i przełożyć do miski. Nie wylewać sosu, który się z niej zrobił w naczyniu żaroodpornym. Wyłożyć na niego połowę warzyw. Poukładać kawałki ryby i przykryć drugą porcją warzyw. Wstawić do piekarnika na 15 minut (200stopni).
Tak przygotowany mintaj wcale nie jest suchy i świetnie uzupełnia się smakowo z warzywami. Pierwszy raz jadłam tak przygotowaną rybę po grecku - bez panierki i sporej ilości tłuszczu, z nierozgotowanymi warzywami. Muszę przyznać, że smakowała mi bardzo a mój Mąż, który jest prawdziwym miłośnikiem ryby po grecku, był wniebowzięty. Nawet Franio się zajadał bo skusił go kolor i zapach dania :D
Danie, które zawsze wydawało mi się bardzo trudne do przygotowania i pracochłonne okazało się być bardzo proste :D:D