logo

Jak zrobić idealne ciasto na pizzę?

By | środa, marca 25, 2015 15 comments

Lubimy pizzę. Zresztą kto jej nie lubi? Franio za kawałek dałby się pokroić, ale mnie zawsze przerażała w pizzy ta ilość kalorii i tłuszczu. Bo nasze polskie pizze w niczym nie przypominają tych najprawdziwszych włoskich. Polacy lubią, kiedy uginają się one od dodatków, ogromnych ilości sera żółtego i ociekają tłuszczem. Często po zjedzeniu czujemy się ociężali.



Do dzisiaj pamiętam rozczarowanie na twarzach znajomych, kiedy we Włoszech zamówiliśmy pizzę. Każdy popatrzył najpierw na wielkie, cieniuteńkie koło a potem na sąsiada przy stoliku. Padło magiczne pytanie "a gdzie te dodatki na pizzy?". Przyznam szczerze, że w życiu nie jadłam pyszniejszej. Liczy się jakość i intensywność smaku a nie ilość dodatków.

Moim mężczyznom nie jestem w stanie tego wytłumaczyć. Bo pizza to ma być pizza :P
Dlaczego wypracowujemy kompromisy. Co jakiś czas robimy pizzę sami. Z takimi dodatkami, które najbardziej nam pasują. Na pszenno-orkiszowym spodzie, z mniejszą ilością sera żółtego, domowym sosem pomidorowo-czosnkowym.

Od kilku lat korzystam z jednego sprawdzonego przepisu, który zmodyfikowałam na nasze potrzeby. Ciasto jest delikatne, chrupiące i naprawdę idealne. Nie każda pizzeria może się takim pochwalić :P
Oryginalny przepis na ciasto na pizzę znajdziecie TUTAJ

A ja robię tak:
CIASTO NA PIZZE
200g mąki pszennej
200g mąki orkiszowej
330g wody
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
paczka suszonych drożdży

Porządnie wyrabiam ciasto, przykrywam ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość - na około 1 godzinę. A jak mi się nie chce to wrzucam wszystko do automatu do pieczenia i on wyrabia i wygrzewa ciasto - jest potem dużo bardziej delikatne.
Formuję pizzę na blaszce delikatnie wysmarowanej olejem. Można zrobić jedną na grubym spodzie lub dwie na cienkim :D
Spód smaruję sosem pomidorowo czosnkowym.

SOS DO PIZZY:
1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1-2 ząbki czosnku
łyżeczka przyprawy do pizzy lub ziół prowansalskich.

Potem układam ser żółty, który przytrzyma składniki na pizzy, no i resztę ulubionych dodatków. Zazwyczaj jest to:
podsmażona cebula i pieczarki
szynka
oliwki
ale też kukurydza, pomidor, papryka, ogórek konserwowy, kiełbasa - zależy na jaką mamy ochotę

Całość posypuję słodką papryką i czosnkiem jeszcze przed pieczeniem, ale niestety tym razem mi się zapomniało i zrobiłam to po położeniu sera żółtego na wierzchu :P Bo ser kładzie się na wierz na chwilkę przed wyciągnięciem pizzy.
Pizza siedzi w piekarniku około 15-20 minut (temperatura: 200 stopni)


Nowszy post Starszy post Strona główna

15 komentarzy :

  1. Dzięki za przepis. Do zrobienia domowej pizzy przymierzam się drugi tydzień......i robię jutro :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego, ja najbardziej lubię mocno przyrumienione brzegi :P

      Usuń
  2. No tak tutaj mi smaka narobiłaś na pizze, a ja na diecie ! :) http://soundlymalinkaa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe no ja też na diecie, ale kawałka takiej pizzy sobie nie odmówiłam! Ćwiczyłam za to podwójnie i wtedy przeklinałam własne łakomstwo :P

      Usuń
  3. My też uwielbiamy domową pizze. Ale jakoś ja mam lenia i za często jej nie robię. Choć może niedługo się skuszę, bo aż mi smaka narobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, my zawsze robimy pizzę rodzinnie, każdy coś kroi, dokłada, układa - może chłopcy Ci pomogą :D

      Usuń
  4. Przepis muszę wypróbować. Mąkę orkiszową już kupiłam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja mam problem z typem maki : razowa, orkiszowa, pelnoziarnista,ktora lepsza? Przy roznych potrawach. Jestem dwumiesieczna mama "cukrzycowa" 2,5 latkai szukam odpowiedzi na wiele pytan. Moze jakies podpowiedzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Generalnie wszystkie mąki mają taką samą kaloryczność, chodzi tylko o to, że mąki razowe nie są tak szybko przerabiane na cukier jak pszenna. Trzeba też pamiętać, że ciasta, naleśniki robione tylko z mąk razowych nie są aż tak delikatne. Nam jednak bardzo odpowiada posmak mąki razowej. Jeśli chodzi o ciasto do pizzy - możesz pomieszać dwa rodzaje mąki - pszenną i orkiszową na przykład

      Usuń
  6. A wykorzystujesz make kukurydziana i jaki ew. ma wplyw na cukier? (przepraszam zabrak polskich znakow) . Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, używam mąki kukurydzianej. Czasem piekę bułki kukurydziane, które zjadamy na ciepło. Mąka kukurydziana wolna od GMO i nie zawierająca glutenu ma dużo lepszy wpływ na cukier - nie wybija aż tak mocno jak pszenna. Zagęszczam nią sosy Franiowi (jeśli już ma ochotę na sos), dodaję do naleśników i pizzy też jeśli mam resztkę i chcę się jej już pozbyć. Dużo częściej jednak stosuję mąkę orkiszową i żytnią.

      Usuń
  7. Jak przeliczyć taką pizzę na kalorie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety na takiej pizzy nie da się obciąć kalorii i trzeba ją policzyć jak klasyczną margharitę. Ja insulinę podaję w bolusie złożonym :)

      Usuń
  8. Jak przeliczyć taką pizzę na kalorie?

    OdpowiedzUsuń