logo

Chilli con carne z kurczakiem

By | sobota, marca 07, 2015 3 comments


Zazwyczaj przepisy prezentuję w piątek, ale dla chilli con carne zrobię wyjątek. Odbiega trochę od oryginalnego przepisu, ale wiecie, że ja lubię redukować i kalorie i koszty gotowania. Tak to jest kiedy lubi się jeść a chce się schudnąć i zaoszczędzić :P


Zawsze wydawało mi się, że przygotowanie chilli con carne zajmuje mnóstwo czasu. Ostatnio jednak nieco bardziej zagłębiłam się w temat, do czego zmusił mnie poniekąd system żywienia H. Pomroy, którym jak wiecie kieruję się od kilku tygodni (i udało mi się już zrzucić 7 kg, co przy moich wynikach tarczycy i problemach z hormonami jest prawdziwym cudem!). Chwalić się jednak będę, jak uda mi się spełnić marzenie i osiągnąć swój cel (który na razie pozostanie moją tajemnicą).

Przepis na chilli con carne jest tak smaczny i aromatyczny, że muszę się nim z wami podzielić!!

CHILLI CON CARNE Z KURCZAKIEM 

500g piersi kurczaka (zmielonej, w oryginale jest mielona wołowina)
2 średnie cebule
200g fasoli lub 1 puszka (ja moczę fasolę 12 godzin i gotuję 1 godzinę, bo taką lubimy najbardziej)
1 puszka pomidorów krojonych (ja dałam 2 słoiki swoje, ale wszędzie dają jedną więc tak piszę)
1 sok pomidorowy w butelce (330ml)
4 ząbki czosnku
1 spora papryka czerwona
po 1 płaskiej łyżeczce: kminu rzymskiego, ziół prowansalskich lub oregano, imbiru mielonego, gałki muszkatołowej (można trochę mniej jeśli nie lubisz jej smaku)
3 spore łyżeczki przyprawy chilli con carne
3 łyżki papryki czerwonej słodkiej (lub pół na pół z papryką ostrą/nieco chilli/odrobiną pieprzu cayenne) - tutaj musisz sama zdecydować jak pikantne ma być danie
sól i świeżo mielony pieprz
1 łyżka oleju z pestek winogron (lub innego, jaki masz w domu)

Zmieloną pierś z kurczaka przesmaż na oleju z pokrojonymi w drobną kostkę cebulą i czosnkiem. Przełóż do większego garnka, dodaj paprykę pokrojoną w kostkę, chwilę przesmaż, dodaj fasolę, pomidory, sok pomidorowy i wszystkie przyprawy. 
Zyskasz świetne danie, które jeszcze możesz doprawić według swoich potrzeb. 
Jeśli chcesz, żeby było bardziej gęste (bo w oryginale jest bardzo gęste, możesz dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu albo nie dodawać wody czy soku pomidorowego).

Chilli con carne może być ostre i gorące jak piekło lub pozostawiać w ustach delikatny, przyjemnie piekący smak. Ja jem je samo albo polewam nim niewielką porcję dzikiego ryżu. Jest naprawdę pyszne i warto spróbować.

Zachęcam was do zapoznania się z innymi przepisami na ciasta, łakocie i pyszne, zdrowe dania. Znajdziecie je w dziale KUCHNIA CUKRZYKA.
Nowszy post Starszy post Strona główna

3 komentarze :

  1. Hihi, a wiesz, że tez dzis na obiad takie cosik miałam podobne ? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chodzi za mną już od dłuższego czasu

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaciekawiłaś mnie tą dietą, muszę o niej poczytać. :)

    OdpowiedzUsuń