Znacie je? Najpyszniejsze na świecie racuchy z serem?!? Kiedyś robiłam takie zwykłe - z jabłkiem. Próbowałam tez drożdżowych. Ale ten przepis na racuchy mile mnie zaskoczył. Mają fajny, delikatny posmak twarogu i smakują "lżej" - wiecie o co mi chodzi... Od czasu do czasu goszczą w naszej kuchni, kiedy mamy ochotę na słodkiego, ale też "coś innego" :)
Napiszę jak ja je zrobiłam :)
1 kostka chudego sera białego
2 jajka
mleko
mąka orkiszowa
łyżka ksylitolu
Całość doprowadzam do konsystencji bardzo gęstego ciasta naleśnikowego. I smażę na tłuszczu. A jeść możecie z czym lubicie. My uwielbiamy z jogurtem naturalnym i dżemem jagodowym. Franek zjada oczywiście z kremem czekoladowym Cavalier. Można też jeść:
- z miodem
- samym dżemem
- jogurtem owocowym
- cukrem i śmietaną (dla cukrzyków i osób na diecie z jogurtem naturalnym i ksylitolem)
Dla nas ten przepis na racuchy jest o tyle fajny, że zawierają one twaróg, który jest bardzo zdrowy. Mąka orkiszowa jako węglowodan idealnie bilansuje białka i tłuszcze pochodzące z sera, jajek i oleju, na którym racuchy się smaży. Jeden racuch to około 75kcal i na tyle podaję insulinę Franiowi. Oczywiście są to kalorie z przewagą białkowo-tłuszczowych!
Mmmm wyglądają pysznie! :D
OdpowiedzUsuńno i te w wersji z jogurtem i dżemem są jak dla mnie najsmaczniejsze! :)
UsuńBędę musiała spróbować kiedyś. Z tym, że nie mam mąki orkiszowej...
UsuńWyglądają smakowicie. Aż nabrałam ochoty na racuchy, choć o takich serowych nie słyszałam :)
OdpowiedzUsuńza pierwszym razem ich smak mnie zaskoczył. Teraz robię tylko takie bo są po prostu smaczniejsze i bardziej wartościowe od tych "zwyczajnych" :) I nie muszą być tylko z jabłkami!
UsuńUwielbiam takie pyszności. Mniam!
OdpowiedzUsuń