Jest karnawał - czas zabawy do białego rana, spotkań ze znajomymi i przyjęć mniejszych lub większych. Dzisiaj chcę Wam zaproponować coś, co z pewnością zaskoczy - Was i gości. Wiecie jak zrobić sushi, ale nie zwyczajne bo z tortilli? Jak zrobić sushi, która zachwyci wszystkich gości i jest moim zdaniem najfajniejszą i najsmaczniejszą propozycją na imprezowy stół? Już Wam piszę...
Pomysł podpatrzyłam u mojej kochanej Mamci i pojawił się na sylwestrowym stole. Wykonanie jest banalnie proste, składniki łatwo dostępne a efekt piorunujący :)
Jak zrobić sushi z tortilli?
- Paczkę tortilli - dużą lub małą, zależy ile chcecie tego zrobić :P
- Serek chrzanowy lub serek śmietankowy (taki do smarowania chleba) i krem chrzanowy, moga być też inne smaki serków - zachęcam do eksperymentów!
- majonez
- łosoś wędzony
- szynka konserwowa lub drobiowa
- ser żółty
- sałata lodowa
- pęczek koperku
- wykałaczki - bardzo ważne!!
- folia spożywcza
Sushi z łososiem
1. Placek tortilli podgrzewamy a patelni lub w mikrofali
2. Smarujemy cienko serkiem chrzanowym
3. Proporcjonalnie rozkładamy umyte liście sałaty i lekko je dociskamy
4. Smarujemy majonezem
5. Układamy łososia - grubsza warstwę, żeby w każdym kawałku było go tyle samo
6. Posypujemy świeżym koperkiem
7. Zwijamy całość w rulon i zawijamy w folię spożywczą
8. Wkładamy do lodówki
Sushi z szynką i serem
1. Placek tortilli podgrzewamy a patelni lub w mikrofali
2. Smarujemy cienko serkiem chrzanowym
3. Proporcjonalnie rozkładamy umyte liście sałaty i lekko je dociskamy
4. Smarujemy majonezem
5. Układamy plastry szynki a na to plastry sera żółtego - muszą być spore
6. Posypujemy koperkiem
7. Zwijamy całość w rulon i zawijamy w folię spożywczą
8. Wkładamy do lodówki
W lodówce tak przygotowane tortille sushi muszą być ok. 30-60 minut. Potem wyciągamy je i wzdłuż wbijamy wykałaczki - w odstępach 3-4cm. Następnie ostrym nożem kroimy tortillę pomiędzy wykałaczkami tak, żeby każdy kawałek "sushi" miał wbitą na środku wykałaczkę i nie rozpadał się podczas podnoszenia z talerzyka. Układamy ładnie na ozdobnym talerzu i przekąska jest gotowa. U mojej mamy zrobiła furrorę i jest to pomysł, który świetnie sprawdzi się na każdy rodzaj przyjęcia!!
A tak prezentują się na stole:
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, więcej inspiracji znajdziesz tutaj:
PRZEKĄSKI NA IMPREZĘ SYLWESTROWĄ
JAK ZROBIĆ IDEALNĄ PIZZĘ
MUFFINY CZEKOLADOWE - PRZEPIS JAK MARZENIE
PRZEKĄSKI NA IMPREZĘ SYLWESTROWĄ
JAK ZROBIĆ IDEALNĄ PIZZĘ
MUFFINY CZEKOLADOWE - PRZEPIS JAK MARZENIE
Mniam!!! Teraz mi to będzie chodzić po glowie! Trzeba jakas imprezke zrobic😉 dzieki za pomysl
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam. Ta wersja "sushi" jest naprawdę łatwa do zrobienia i pyszna!
UsuńTaka wersja sushi pięknie się prezentuje - muszę koniecznie kiedyś ją wypróbować! A co to za cudo w misce? Chodzi mi o tę sałatkę z brokułami?
OdpowiedzUsuńa to taka nasza sałatka, na punkcie której mamy bzika - dobrze widzisz - brokułowa :) przepis na nią pokaże się już wkrótce na blogu :)
UsuńOki, to czekam, bo brokuły uwielbiam :)
UsuńHaaa a ja dziś sobie właśnie taką kolację zrobiłam:)
OdpowiedzUsuńmmmm, pychotka. Ja na kolację wtrąciłam 100g tatara z olejem lnianym, cebulką i ogórkiem konserwowym. Bez chlebka z masłem... :(
Usuńteż lubię to suszi, ale nasze jest "skromniejsze" , bo tylko tortilla, serek, łosoś i koperek i też jest przepyszne, ale mam ochotę wypróbować to z szynką. a sałatka z brokułami, fetą i pestkami, jeśli tak, to KOCHAM ją i mam ja jutro w planach :) pyszota!!!
OdpowiedzUsuńhehe no bo tak naprawdę czego by się nie dodało do tego "sushi" to ono jest pyszne :P Tak brokułowa jest z fetą i pestkami. Do tego sos czosnkowy :D:D Wymiata!
Usuń