Jestem przekonana, że podbiją Wasze serca, tak jak zrobiły to wczoraj z naszymi. Przepis na muffiny waniliowo-orzechowe jest bardzo prosty i błyskawiczny. Zrobicie je w 3 minuty, a potem muszą się wypiec. Zapach i smak rekompensują nieco dłuższy czas pieczenia. Naprawdę warto ich spróbować!
Są idealne, kiedy ma się ochotę na COŚ albo gdy goście dzwonią, że za pół godziny będą. Orzechy wcale nie są tu dodatkiem obowiązkowym. Bez nich będą muffiny waniliowe - idealne dla dziecka i do kawy!
Co potrzebujesz by je zrobić?
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szkl cukru/ksylitolu
szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
1 jajko
aromat waniliowy/cukier waniliowy
1 łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki zmielonych orzechów
rodzynki
Sypkie produkty dać do jednej miski a mokre do drugiej i dokładnie wymieszać. Wsypać suche produkty do mokrych i porządnie wymieszać. Do foremek na muffinki wyłożyć ciasto (będzie gęste), do środka wepchnąć po kilka rodzynek (Franek dawał po 3 do każdej babeczki).
Piekłam je w niższej temperaturze - ok 175 stopni przez 40 minut - dlatego są wypieczone i jasne, ale jeśli macie dobry piekarnik to czas pieczenia będzie krótszy - ok 25 minut ;)
Te ciemne kropeczki to mielone orzechy. Po świętach spróbuję zrobić na mące orkiszowej. Razowe babeczki są nieco bardziej zbite i cięższe niż robione z mąki pszennej. Przy okazji przypominam wam również przepis na muffinki z niespodzianką :)
Piekłam je w niższej temperaturze - ok 175 stopni przez 40 minut - dlatego są wypieczone i jasne, ale jeśli macie dobry piekarnik to czas pieczenia będzie krótszy - ok 25 minut ;)
Te ciemne kropeczki to mielone orzechy. Po świętach spróbuję zrobić na mące orkiszowej. Razowe babeczki są nieco bardziej zbite i cięższe niż robione z mąki pszennej. Przy okazji przypominam wam również przepis na muffinki z niespodzianką :)
Uwielbiam proste, niedrogie i nieskomplikowane przepisy :) Na pewno wypróbuję!!
OdpowiedzUsuń