Śniadanie nie zawsze musi wyglądać tak samo. I chociaż niedzielną tradycją śniadaniową u nas jest jajecznica z dodatkiem szynki, cebulki lub chudej kiełbaski, w pozostałe dni tygodnia lubimy zajadać się kanapkami. Kolorowe, takie na których jest dużo warzyw oraz serwowane z pysznymi pastami królują. Przygotowanie takich past nie jest wcale trudne jeśli ma się dobre przepisy. Mogą one być zdrowe, dobrze zbilansowane i dietetyczne!
Dzisiaj zaprezentuję Wam nasze trzy ulubione pasty na kanapki. Takie, które robię dosyć często. Zazwyczaj jemy je z mężem, bo Franio lubi "konkrety" ;) Swoje zasady łamie jedynie dla pasty z makreli, którą prezentowałam Wam jakiś czas temu. (TUTAJ----> KLIK)
DIETETYCZNA PASTA Z TUŃCZYKIEM
1 kostka chudego twarogu
1 puszka drobnego tuńczyka (w wodzie lub sosie własnym)
1 mała cebula lub 1/2 cebuli czosnkowej
1 duży ogórek konserwowy
mały gęsty jogurt naturalny (trzeba dodawać ostrożnie, żeby pasta nie zrobiła się płynna
1 łyżeczka musztardy sarepskiej ostrej
sól, pieprz
Ser trzeba pognieść, tuńczyka odsączyć (woda do szklanki), cebulę, ogórek, ugotowane jajko bardzo drobno pokroić. Doprowadzić do konsystencji pasty jogurtem, musztardą, można dolać odrobinę wody z tuńczyka. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać!
Pasta jajeczna jest zazwyczaj królową imprez. Podam Wam przepis w wersji "na bogato" :P Doskonała do chleba i osobno, jako sałatka!
PYSZNA PASTA JAJECZNA
10 JAJEK
100G SERA ŻÓŁTEGO
100G SZYNKI KONSERWOWEJ LUB DROBIOWEJ
CEBULKA ZIELONA (ZIELONA I BIAŁA CZĘŚĆ)
2 ŁYŻKI MAJONEZU
GĘSTY JOGURT NATURALNY
ŁYŻECZKA MUSZTARDY
SÓL, PIEPRZ
Ugotowane jajka, ser żółty i szynkę (opcjonalnie), cebulkę bardzo drobno pokroić. Majonezem, jogurtem i musztardą nadać odpowiednią konsystencję, doprawić solą i pieprzem.
Ostatni przepis jest najmniej kaloryczny. Idealny dla tych, którzy lubią zdecydowane smaki i.... czosnek ;)
SEREK ŚMIERDZIELEK
1-2 JAJKA
100G SERA ŻÓŁTEGO
2 ZĄBKI CZOSNKU
2-3 ŁYŻKI MAJONEZU
SÓL I PIEPRZ
Ser najlepszy jest już lekko śmierdzący, ale świeży też może być! Trzeba go potrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Następnie potrzeć czosnek i jajka. Doprawić majonezem, solą, pieprzem i dobrze pognieść. Zastawić na 15 minut, żeby się przegryzło! Taka pasta daje czadu, dlatego nie powinno się jej jeść przed randką i na śniadanie, ale cienko posmarowany nią chleb nabierze zupełnie nowego smaku ;)
SMACZNEGO!!!
O! Ten serek śmierdzielek przypadł by mi do gustu :) Zresztą dwa pozostałe przepisy też :)
OdpowiedzUsuń