logo

Krokiety z kapustą i mięsem - w wersji light

By | piątek, września 26, 2014 2 comments
Każdy z nas ma takie smaki, które przywodzą na myśl czasy dzieciństwa. Dla mnie to jest smak pierogów ruskich, jajecznicy z pomidorami i krokietów. Babcia długie godziny spędzała w kuchni, żeby wyczarować dla mnie i moich sióstr pyszne krokiety. A my? Zjadałyśmy wszystko w 5 minut, bijąc się po drodze i kłócąc, która dostał a większe "krykiety" :P Dzisiaj, kiedy Babcia przekazała mi tę magiczną wiedzę, ja raczę bliskich mojemu sercu mężczyzn tym rarytasem.


Krokiety nie należą do drogich i wyszukanych dań. Fakt, są pracochłonne, ale wystarczy poświęcić 2-2,5 godziny, żeby wyczarować niedrogi obiad na 2-3 dni. Ja wczoraj poszalałam - zrobiłam aż (tylko?) 24 krokiety. Udało mi się zdobyć średniej wielkości główkę białej kapusty za 77groszy i mięso rosołowe z indyka (świetne w smaku, na nim gotuję wywary do zup) po 5,99zł za kilogram. Farsz można zrobić ze wszystkiego - z kapusty kiszonej i pieczarek, samego mięsa z cebulką, ziemniaków i twarogu, warzyw jeśli ktoś jest wegetarianinem. Do takiego lekkiego farszu zrobiłam razowe naleśniki (pomieszałam mąki:pszenną zwykłą, pszenną razową, orkiszową). Naleśniki razowe są bardzo sprężyste i doskonale zawija się w nich farsz. Poza tym fajnie bilansują mięsko i gotowaną kapustę sprawiając, że krokiet jest w tym przypadku nie tylko zdrowszy, niż tradycyjny, ale też smakuje wyjątkowo :)

Co jest potrzebne do zrobienia krokietów?
Farsz:
1 średnia główka kapusty białej
ok 30 dag mięsa rosołowego z indyka (może być inne)
2 duże cebule
olej
sól, pieprz, maggi do doprawienia farszu

Naleśniki:
2 jajka
0,5-0,75ml mleka
1/2 szkl wody mineralnej gazowanej
mąka - 4 łyżki pszennej razowej, 5 łyżek orkiszowej, mąka pszenna, którą dodawałam, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta naleśnikowego (w sumie wychodzi gdzieś 1-1,5szkl mąki)
sól

No i zaczynamy zabawę z tworzeniem krokietów :)
Mięso trzeba dobrze wygotować - tak, żeby po wbiciu widelca było miękkie. Robimy normalny wywar mięsny - osolony.
Kapustę trzeba pokroić na cieniutkie paski i ugotować na miękko w osolonej wodzie.
Cebulkę pokroić w kostkę.

Podczas, gdy mięso i kapusta spokojnie się gotowały, ja zabrałam się za przygotowanie naleśników. Smażyłam je na patelni o średnicy dna 22cm. Przygotowanie naleśników jest łatwe - wrzuca się wszystko do miski i trzeba porządnie wymieszać. Więcej czasu trzeba poświęcić na smażenie ;)

Kiedy kapusta i mięso są już miękkie, odsączam je dokładnie z wody. Mięso drobno siekam (można przepuścić przez maszynkę, ja drobniutko kroję/siekam). Przesmażam je razem z pokrojoną w kostkę cebulką i mieszam z suchą kapustą. Doprawiam solą, pieprzem i maggi - do smaku.

Rozkładam naleśniki, na środek każdego nakładam dwie duże łyżki farszu i zawijam - prezentacja poniżej :) Gotowe panieruję, czyli traktuję jajkiem i bułką tartą razową. Ja najczęściej jem niepanierowane, żeby nie dokładać sobie kalorii! Franek na porcję złożoną z kubka barszczu i 1 krokieta smażonego dostaje insulinę na 150kcal, czyli 0,7j insuliny (a i po tej dawce wczoraj zaliczył spadek!)
O! Tak to wszystko wygląda:


mięso rosołowe z indyka, na tym wywarze powstaje później barszcz :)
kapustę trzeba drobno pokroić i gotować aż do miękkości, po odsączeniu musi być sucha!
pokrojoną w kostkę cebulkę przesmażam z posiekanym mięsem

tak wygląda gotowy, doprawiony farsz :)
na środek każdego naleśnika nakładam 2 łyżki farszu, przesuwam go lekko w dół naleśnika, aby łatwiej się zawijało :)
instrukcja zawijania krokietów - to wcale nie takie trudne jak mi się kiedyś wydawało :)
krokiety po zwinięciu, w panierce
A tak serwuję je najbliższym. Nie wyrzucam buraczków wygotowanych w barszczu - po prostu trę je i jemy bez przypraw, albo robię takie na ciepło z zasmażką z mąki razowej :) No i obowiązkowo barszczyk - inaczej być nie może :)


Nowszy post Starszy post Strona główna

2 komentarze :

  1. Aleś mi smaka narobiła, a jestem dopiero co po śniadaniu :) Na stówę spróbuję zrobić krokiety, ale dopiero jak mężu wróci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy krokiety - najlepsze na świecie robi moja najstarsza siostra :D mnie jakoś na to czasu nie starcza :P

    OdpowiedzUsuń