logo

Zdrowa rolada ze smacznym pęczakiem!

By | środa, lutego 19, 2014 3 comments

Obiadek to przecież nie tylko zupka :) 
Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić przepisem na jeden z naszych ulubionych obiadków :) ZDROWA ROLADA ZE SMACZNYM PĘCZAKIEM!



Co potrzebujemy?? Niedużo :)
- mięsko z indyka w kawałku, który da się zwinąć w roladkę;
- cebula, czosnek, ogórek kiszony, konserwowy,
- mały kawałek kiełbasy;
- pęczak;
- przyprawy: musztarda, sól, pieprz, liść laurowy
- olej rzepakowy;
Kiedy uda mi się zdobyć ładny kawałek mięsa indyczego (nasze zazwyczaj waży 0,5-0,7kg) robię z niego gulasz lub jeśli kawałek jest duży i można go jeszcze rozkrawać serwuję rodzince mega roladę :)

Ponacinany kawałek indyka (czasem też mocniej rozbity) traktuję solą, pieprzem i czosnkiem. Układam na kawałku folii aluminiowej, pod który podkładam liście laurowe. Wewnętrzną stronę roladki smaruję musztardą stołową, układam na niej cebulę, ogórek kiszony, troszkę kiełbaski - jak do typowej rolady śląskiej ;) Następnie zwijam w taki rulon w folii i zostawiam na noc w lodówce.



Następnego dnia owijam nitką i opiekam z każdej strony na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Kiedy się obsmaży i pięknie pachnie podlewam niewielką ilością wody i duszę taką roladkę pod przykryciem :) Do sosiku, który się wytworzy dorzucam jeszcze trochę cebuli, czosnku i ogórka kiszonego. Sosu nie zabielam! Lekko zaklepuję skrobią lub mąką kukurydzianą.

Kiedy mięso jest prawie gotowe, gotuję pęczak. Wysypuję na sito opłukuję z zanieczyszczeń, pyłu. Wodę bardzo lekko solę, dodaję do niej łyżkę oleju rzepakowego i pokrojony na plasterki duży ząbek czosnku. Do tak przygotowanej wody wrzucam pęczak i gotuję "do miękkości" :) Pod koniec gotowania dodaję jeszcze odrobinę soli.

Mówię Wam -  pychotka!! Indyk wcale nie jest suchy, ale pyszny, soczysty, aromatyczny. Obiad nie jest drogi, bo składniki na roladkę kosztują mnie około 10-12zł. Kilogram pęczaku ok 4 zł (a używam max 1/3 paczki na 3 osoby, jemy pęczak 2 dni). Do tego suróweczka z tego co mam w domu lub pikle, papryki marynowane zrobione latem :) Dzisiaj podaję z ogórkiem konserwowym. Jedna średnia porcja (taka jak na zdjęciu to około 250kcal!!!

A Franio uwielbia pęczak!!

Nowszy post Starszy post Strona główna

3 komentarze :

  1. pęczak,... jak ja dawno nie jadłam:) a ta roladka to achhhhh:):) wprosiłabym się na obiad, gdyby nie było tak daleko:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tam, jak się spotkamy to upieczemy wspólnie dla naszych dzieciaczków ;)

      Usuń
  2. Wygląda pysznie. Uwielbiam pęczak. ;)

    OdpowiedzUsuń